100 Fun Math Riddles For Kids, With Answers

Kids
100 Fun Math Riddles For Kids, With Answers

Shutterstock

IN THIS ARTICLE

For a child, being mentally active is as important as being physically active. One of the best ways to give your child’s brain the exercise it needs is through math riddles for kids.

Riddles are not only fun, but they also promote out-of-the-box thinking and learning. Moreover, for those children who feel mathematics is difficult, these riddles can slowly and steadily help them fall in love with the subject.

While you test your children with these brain teasers, you can also test yourself in the process and have fun along the way.

100 Math Riddles For Kids

Math Riddles For Grade 1

1. I am a number you get when you add the sides of a rectangle and a square.

Ans: 8

2. I am a number that is 5 more than the number of toes you have on your feet. What am I?

Ans: 15

3. I am a number that is two more than the number of days in a week. What am I?

Ans: 9

4. I’m less than 15, but more than 10. You can find me by adding 10 to 3. What am I?

Ans: 13

5. I am more than 10 but less than 14. I am one more than the number of months in one year. What am I?

Ans: 13

6. I’m less than 8 but more than 5. I’m one more than the fingers on your left hand. What am I?

Ans: 6

7. I’m a number you can find by adding the number of sides of a triangle.

Ans: 3

8. Can you find me? I’m between 1 and 5. I’m less than 4 and more than 2.

Ans: 3

9. How many sides does a circle have?

Ans: None

10. Pick the smallest number from 31, 33, 13, and 103.

Ans: 13

11. What number comes in between 49 and 51?

Ans: 50

12. Fill in the blanks: 12, 13, __, 15, 16

Ans: 14

13. How many letters does the word ‘mathematics’ have? You have five seconds to answer.

Ans: 11

14. Fill in the blanks: 66 = ____ tens and 6 ones.

Ans: 6 tens

15. Which number comes before 100?

Ans: 99

16. Should you pick , =, or > for 20 ______ 25?

Ans:

17. What is the numeral for five hundred and one?

Ans: 501

18. True or false: 86 is more than 68?

Ans: True

19. Write in increasing order: 16, 20, 6, 12, 33.

Ans: 6, 12, 16, 20, 33

20. True or false: There are 7 tens in 27.

Ans: False

Math Riddles For Grade 2

21. I have as many chocolates as the number of days in one week. How many chocolates do I have?

Ans: 7

22. Troy read 16 pages in his 42-page book. How many pages are left?

Ans: 26

23. I’m a two-digit number who is less than 20. I’m exactly halfway between 10 and 20. Who am I?

Ans: 15

24. I’m an even, single-digit number. Once you write me, I have no start or end. I look like a standing pair of glasses. Who am I?

Ans: 8

25. Which is the next odd number after 73?

Ans: 75

26. Are the numbers 382 and 264 odd or even?

Ans: Even

27. What is the smallest even number?

Ans: 0

28. True or false: If a number is exactly divisible by 2, it’s an even number.

Ans: True

29. Add 5 + 1. Then multiply 5 x 1. Do you get the same answer each time?

Ans: No. 5 + 1 = 6 and 5 x 1 = 5

30. Which of these is the smallest number: 69, 19, 9, or 99?

Ans: 9

31. Fill in the correct sign for 73 ____ 81 from these; , =, >.

Ans:

32. There’s a basket with 2 oranges and 6 apples. How many fruits are there in total?

Ans: 6 + 2 = 8

33. Jerry has 6 candies, and Tom gave him 3 more candies. How many candies does he have?

Ans: 6 + 3 = 9

34. Five parrots were sitting on a tree, and three flew away. How many parrots are there now?

Ans: 5 – 3 = 2

35. What’s the sign for addition: +, =, -, or x?

Ans: +

36. What’s the numeral for hundred and one?

Ans: 101

37. How many zeros are there in 106?

Ans: 1

38. Which number is greater than 90: 99 or 89?

Ans: 99

39. When you add 9 to 6, what do you get?

Ans: 9 + 6 = 15

40. If you buy one watermelon, two oranges, three apples, two watermelons, and five kiwis, how many of these fruits are watermelons?

Ans: 3

Math Riddles For Grade 3

41. If a boy blows 18 bubbles, and then he pops 7, eats 6, stomps 5, and blows 1, how many are left?

Ans: 1

42. James buys one new toy every 30 days; how many toys does he have in one year?

Ans: 12

43. What is longer: 10 centimeters or 10 inches?

Ans: 10 inches

44. If 7 students share 49 cookies, how many will each one get?

Ans: 7 cookies

45. If one pen costs $5, what’s the cost of 3 pens?

Ans: $15

46. From 62, 122, 29, 77, 36, and 44, I’m a two-digit number who’s smaller than 90 but greater than 50. Both my digits are the same. What am I?

Ans: 77

47. From 28, 19, 85, 44, 26, and 43, I’m an even number who’s smaller than 60 but larger than 30. Who am I?

Ans: 44

48. If you’ve reached a theater to watch a movie and the movie starts in one hour, how many minutes do you have to wait to watch it?

Ans: 60 minutes

49. From 275, 467, 648, 912, 759, 552, 805, and 327, my tens digit is even, and my one’s digit is more than my hundreds digit. Double me, and I’m more than a thousand. Who am I?

Ans: 648

50. What are the next three numbers in this pattern? 18, 21, 24, 27, 30, 33, 36, ______________.

Ans: 39, 42, and 45

51. Nina has six siblings who were born two years apart. Kevin, the youngest, is seven years old, while Nina is the oldest. How old is Nina?

Ans: Kevin is seven years old. In total, there are 7 children, including Nina. So, Nina’s age is 7 + 2 + 2 + 2 + 2 + 2 + 2 = 19

52. If you add 8 to this number, you get 57. What’s the number?

Ans: 49

53. How did the soccer fan know before the game that the score would be 0-0?

Ans: The score is always 0-0 before the game

54. In this sequence, which number replaces the blank? 5, 14, 23, 32, 41, _____, 59

Ans: 50

55. Do this one mentally and not on paper.

Take 1000 and add 30 to it. Add 1000 more to your answer. Now add 40. Now add 20. Then add another 1000. Now add 10. And another 1000. What’s the total?

Ans: Typically, everyone calculates 5,000, but the answer is 4,100. Try using a calculator and check.

56. What is the Roman numeral for 100?

Ans: C

57. You’re 8 years old, and your uncle is 53. How old will your uncle be when you are 23?

Ans: 68

58. Turn this equation into a multiplication problem; 5+5+5+5=20

Ans: 5 x 4=20

59. What number is 7 more than 9 x 5?

Ans: 52 (9 X 5 = 45 + 7 = 52)

60. At what point do parallel lines meet?

Ans: Never. Parallel lines never intersect.

Math Riddles For Grade 4

61. If you multiply me by any other number, the answer will always be the same. What number am I?

Ans: Zero

62. What is half of two plus two?

Ans: Three (half of 2 is 1. Therefore, half of two (1)+2=3)

63. If there are five chocolates and you take four, how many chocolates do you have?

Ans: Four, because you took 4

64. What weighs more – a kilo of feathers or a kilo of iron?

Ans: Neither. They weigh the same! 1kg is 1kg, no matter the product.

65. When Pam was 8, her sister was half her age. Now, Pam is 14. How old is her Sister?

Ans: 10. Pam’s sister is 4 years younger and so 14-4=10.

66. I have 4 equal sides and 4 equal angles. What am I?

Ans: Square

67. This digit is less than 9 and more than 3. It’s the sum of the total sides of two triangles. What is it?

Ans: 6

68. Using only addition, how can you add eight 8s to get the number 1,000?

Ans: 888 +88 +8 +8 +8 =1,000

69. Finish the sequence: 9, 18, 27, __

Ans: 36

70. How do you get 720 from 98 using just one letter?

Ans: Add an “x” between “ninety” and “eight”. Ninety x Eight = 720

71. If Albert is 90 centimeters plus half his height, how tall is he?

Ans: 180 centimeters

72. If you were to pay someone exactly $83 with only 7 bills and no $1 bills, how would you pay?

Ans: Four $2 bills, one $5 bill, one $20 bill, and one $50 bill

73. If it took 7 people 10 hours to build the doghouse, how long will it take 15 people to build the same doghouse?

Ans: None, because the dog house is already built.

74. From 73, 25, 58, 79, 37, and 82, I’m an odd number that’s more than 5 tens and less than 8 tens. If you add both my numbers, you get 10. What am I?

Ans: 73

75. From 236, 337, 258, 463, 873, 382, 719, and 425, I’m an odd number whose hundreds digit is even, and the tens digit is in the 3 times table. Who am I?

Ans: 463

76. From 1320, 874, 729, 628, 572, 986, 765, and 387, I’m a three-digit number whose hundreds digit is odd, but I’m an even number. My tens digit is one less than my hundreds digit, and I’m more than 600. Who am I?

Ans: 986

77. From 300, 150, 750, 385, 382, 270, 280, and 630, my hundreds digit is odd, my tens digit is my biggest digit, and my one’s digit is less than 2. Double me and I’m less than a thousand. Who am I?

Ans: 150

78. I’m even. I’m more than 500, and my digits are in descending order. Which number am I from 879, 1324, 421, 806, 942, 324, 893, and 672?

Ans: 942

79. If you can buy 8 eggs for 26 cents, how many can you buy for a cent and a quarter?

Ans: 8

80. I add five to nine and get two. The answer is correct, but how?

Ans:  When it’s 9 pm, add 5 hours to it and you’ll get 2 pm.

Math Riddles For Grade 5

81. A farmer has 23 goats on his farm. One day, after a storm, all but nine ran away. How many goats does the farmer have now?

Ans: 9. All but 9 ran away.

82. Which one weighs more – two half-pound bars of chocolate or 16 one-ounce bags of candy?

Ans: They both weigh the same

83. How many times can you take 10 away from 100?

Ans: Once, because after you take 10 away from 100, it becomes 90.

84. There’s something common between the numbers 11, 88, and 96, what is it?

Ans: You may rotate them 180° or upside down, and they will still look the same.

85. What can you put between 8 and 9 to make the result greater than 8, but less than 9?

Ans: A decimal point (8.9)

86. What three digits yield the same result when added and multiplied together?

Ans: 1, 2, and 3 (1 X 2 X 3 = 6 and 1 + 2 +3 = 6)

87. Which month has 28 days?

Ans: All months have 28 days

88. What do you get when you multiply all the numbers on a telephone keypad?

Ans: 0 because any number multiplied by 0 is 0.

89. How many days are there in 4 years?

Ans: 365 x 4 + 1 = 1461. One year is a leap year.

90. I was 21 the day before yesterday, and I’ll be 24 next year. When is my birthday?

Ans: December 31. Because I turned 22 on January 1, and so, the day before I was 21. This year I will be 23 and next year 24.

91. Add me to myself and multiply by 4. Divide me by 8, and you will have me once more. What number am I?

Ans: Any number

92. This number is the smallest prime number and an even number, what is it?

Ans: 2

93. If two’s company and three’s a crowd, what are four and five?

Ans: 9

94. Jack is 1000mm tall, and Jones is 100cm tall. Who’s taller?

Ans: Both have the same height

95. Can you find a way to get the number 23 by using only the number 2?

Ans: 22 + 2/2 = 23

96. How many cupcakes are in a baker’s dozen?

Ans: 13

97. I get eleven when I add five and six, but when I take seven and six, I get one. What am I?

Ans: A clock

98. If 1=4, 2=8, 3=12 then 4 = how much?

Ans: Since 1=4, so, 4=1

99. Three hens can lay three eggs in three minutes. How many hens do you need to get 500 eggs in 500 minutes?

Ans: 3

100. There is an odd number that becomes even if you take away one letter from it. What is it?

Ans: Seven. Take away the ‘s,’ and it becomes even.

Whether your child is a math wizard or on the ladder to improvement, these math riddles are an excellent way to help them climb the rung of the learning ladder. Do not worry if at first they do not answer the questions; keep at it, and help them. Patience is the key when teaching math.

Recommended Articles

Products You May Like

Articles You May Like

Study: Second dose of COVID-19 vaccine induces a powerful boost to the immune system
Study reveals potential long-term effects of malnutrition on COVID-19 outcomes
Researchers propose new scoring system for assessing wound healing dynamics
Chemotherapy drugs can induce mutations that lead to relapse in pediatric ALL patients
Researchers identify novel disorder resulting from a mutation in AIOLOS protein

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *